Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ємець Андрій, користувач 1ua
Андрій Ємець
Тема: Свято-Успінський собор

СВЯТО-УСПІНСЬКИЙ СОБОР (М.МИРГОРОД).

Рішення про будівництво в центрі міста Успенського храму було прийнято в рік святкування 900-річчя Хрещення Русі – в 1888-му. До цього в Миргороді вже було кілька невеличких дерев’яних церков, але новий Свято-Успенський храм покликаний був стати головною – соборною – святинею міста. Зведення стрункої кам’яної церкви на березі річки Хорол у самому центрі Миргорода на той час означало якісно новий етап розвитку і самого міста.

Кошти на побудову собору збирали по всьому повіту. Повністю будівництво завершилося уже на початку ХХ ст. Згодом, після завершення будівельних робіт по храму, миргородський лікар Іван Зубковський відкрив у місті джерело з цілющою мінеральною водою. Це одразу зробило невеличкий провінційний Миргород відомим на весь світ. Тут почали одразу будуватися санаторії і сталося так, що Успенський собор опинився усередині лікувальних закладів. Таким чином люди, які приїжджали сюди, могли у будь-який момент прийти помолитися до храму.

Але післяреволюційні події середини минулого століття визначили іншу – більш драматичну – долю миргородської святині. Храм був закритий 1937 року. Відкрито його було з приходом у місто німців у 1942 р. Але в 1959-му собор знову закрили. Причому, не тільки закрили, але й повністю спотворили будівлю. Всередині храму всі розписи було знищено, дзвіниця разом із центральним куполом – знесені. Довгі роки після цього собор використовувався як склад мінеральної води. У 1976 р. у його стінах установили бювет.

Відродження миргородського собору розпочалося 1990 року. З того ж року в його стінах стали звершуватися і регулярні богослужіння. Кілька років тому всередині храму знову було відновлено розписи, а не так давно Успенський собор знову прикрасила баня з хрестом та дзвіниця. Як і на початку своєї історії, сьогодні ця церква є особливо улюбленим місцем паломництва миргородських гостей, які приїжджають сюди на лікування та відпочинок. Місцевим священикам доводиться спілкуватися з людьми, які приїжджають з різних точок України та зарубіжжя.

5 травня 2010


1


  Закрити  
  Закрити